Tegengif start bloedonderzoek naar PFAS
De bezorgdheid over PFAS groeit in Nederland. PFAS zijn een groep van meer dan 10.000 niet-afbreekbare stoffen die vaak worden gebruikt vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen. Omdat deze stoffen niet afbreken, hopen ze zich op in ons lichaam en onze omgeving.
PFAS verhogen het risico op bepaalde schadelijke gezondheidseffecten. Op de website van het RIVM (zie: ‘PFAS en gezondheid’) kun je lezen welke dat zijn. Het gaat om effecten op het immuunsysteem, op het cholesterolgehalte in het bloed en op de lever. En om enkele vormen van kanker.
Uit onderzoek van Ipsos I&O (PDF), uitgevoerd voor het AD, blijkt dat meer dan 90% van de Nederlanders zich zorgen maakt over PFAS en maatregelen wil om de vervuiling te beperken. Toch denkt slechts 4% dat de overheid voldoende doet om het probleem aan te pakken.
Om deze zorgen zichtbaar te maken, is Tegengif een bloedonderzoek gestart. Van Groningen tot Limburg, uit elke provincie testen we één persoon op PFAS met een eenvoudige vingerprik. Daarnaast verzamelen we persoonlijke verhalen en zorgen, vanuit uiteenlopende achtergronden en perspectieven. Wij willen duidelijk maken dat PFAS een probleem is dat ons allemaal aangaat, ongeacht waar je woont of wie je bent.
Met ons onderzoek willen we het probleem bij de politiek onder de aandacht brengen. We werken hard aan de voorbereidingen voor onze campagne, die in januari van start gaat. Via onze website en Instagram houden we jullie graag op de hoogte van de voortgang, resultaten en andere updates. Blijf ons daar volgen voor meer informatie!