Tegengif lanceert Ban PFAS manifest met Europese partners
46 Europese maatschappelijke organisaties doen een dringend beroep op de EU-lidstaten en de Europese Commissie om alle PFAS, de ‘forever chemicals’, in consumentenproducten voor 2025 te verbieden. Vijf jaar later, in 2030, moet het gebruik van PFAS in alle producten verboden zijn.
Twee jaar geleden publiceerde de Europese Commissie haar strategie voor duurzame chemicaliën. Daarin erkende de Commissie dat consumenten via alledaagse artikelen zoals cosmetica, speelgoed, kleding en elektronica blootstaan aan een breed scala van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid, en deed de toezegging om PFAS voor alle niet-essentiële toepassingen geleidelijk uit te bannen. “Nu is het tijd om deze toezegging na te komen en de rest van de wereld te laten zien dat een verbod op PFAS mogelijk is”, aldus Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif en initiatiefnemer van deze actie.
Gevolgen voor mens en milieu
De vervuiling door PFAS is uit de hand gelopen. PFAS worden overal ter wereld aangetroffen in de bodem, de lucht en in drinkwater. Ook in de lichamen van mensen en dieren zijn sporen van PFAS gevonden. Blootstelling aan PFAS is in verband gebracht met een reeks schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Zo kunnen leverschade en bepaalde vormen van kanker ontstaan. Bij kinderen kan blootstelling aan PFAS leiden tot een verminderde reactie op vaccinaties.
PFOA in borstvoeding moeders Dordrecht
Nederland kampt al jaren met de gevolgen van PFAS-vervuiling door de uitstoot van de PFAS-fabriek van Chemours in Dordrecht en het bedrijf 3M in Antwerpen. Onlangs bleek dat vrouwen die in de omgeving van de fabriek in Dordrecht wonen PFAS-stoffen, waaronder PFOA, in hun borstvoeding hadden, terwijl PFOA al sinds 2012 niet meer wordt geproduceerd. Christine Vos deed mee met het onderzoek en ook bij haar werden PFAS aangetroffen: “Ik heb deze stoffen mogelijk al heel lang in mijn lichaam en nu heb ik ze overgedragen aan mijn zoon. En hij krijgt ze ook niet meer uit zijn lichaam. Ik vind het bizar dat we deze stoffen in het milieu lozen”.
Niet langer wachten op totaalverbod
De blootstelling aan PFAS beperkt zich niet tot omwonenden van de fabriek. Vorig jaar stelde het RIVM dat alle Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater.
“Nederlandse kinderen groeien op met PFAS in hun lichaam, terwijl bekend is dat dit hun mogelijkheden om op te groeien tot gezonde volwassenen beperkt”, zegt den Boer. “Elke dag dat we langer wachten met een totaalverbod op PFAS, betekent dat we generaties na ons opzadelen met een enorm probleem.”
‘Ban PFAS’ manifest
De Nederlandse overheid werkt samen met andere EU-lidstaten aan een voorstel voor een verbod. Dit voorstel wordt in januari 2023 gepubliceerd. Tegengif en 45 andere ngo’s dringen er bij de EU-autoriteiten op aan snel te komen tot een ambitieus verbod. “Om onze eis kracht bij te zetten, lanceren wij het Ban PFAS manifest. Het manifest geeft een overzicht van de belangrijkste problemen in verband met PFAS-verontreiniging en -blootstelling en bevat 10 eisen voor autoriteiten, bedrijven en burgers om een einde te maken aan de PFAS-verontreiniging.
Je leest het manifest hier: https://banpfasmanifesto.org/en/
Tips om blootstelling aan PFAS tegen te gaan lees je hier.