Tegengif in artsenvakblad Medisch Contact


zwangere vrouw

Vandaag verschijnt in artsenvakblad Medisch Contact een dringende oproep aan de medische beroepsgroep in Nederland om zich uit te spreken over de gezondheidsrisico’s van PFAS en het gebruik van deze chemische stoffen aan banden te leggen. De oproep is afkomstig van drie artsen en Stichting Tegengif. Het risico op gezondheidsschade is vooral groot voor zwangere vrouwen en kinderen.

In het artikel in Medisch Contact wijzen de artsen op de gezondheidsrisico’s van PFAS voor de huidige en toekomstige generaties. Kinderen worden al in de baarmoeder blootgesteld aan PFAS en krijgen het na de geboorte onder meer via borstvoeding binnen. In 2020 oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat vier stoffen uit de PFAS-groep nadelige effecten hebben op het immuunsysteem. “Bij kinderen kan dit resulteren in bijvoorbeeld verminderde werkzaamheid van vaccinaties, verminderde fertiliteit, beïnvloeding van hormoon systemen in het lichaam van de foetus en het kind, en mogelijk tot een toegenomen kans op maligniteiten”, stelt kinderarts Gavin ten Tusscher van het Dijklanderziekenhuis in Hoorn. “Ook wordt de blootstelling aan PFAS in verband gebracht met nadelige effecten op de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel, en met een lager geboortegewicht.”

Artsen in actie

De blootstelling aan PFAS resulteert ook in hoge kosten voor de gezondheidszorg. Uit een rapport van de Nordic Council of Ministers blijkt dat deze kosten in Europa jaarlijks tussen de 52 en de 84 miljard euro bedragen. “Artsen kunnen een rol spelen door zich uit te spreken over de gezondheidsrisico’s van PFAS”, aldus Sabine Pinedo, internist – vasculair geneeskundige en oprichter en directeur van Vital10. “Ook op het gebied van patiëntenvoorlichting is winst te behalen. Daarnaast ben ik er een voorstander van dat de medische sector PFAS en andere schadelijke chemicaliën gaat uitfaseren. PFAS worden toegepast in medische hulpmiddelen, medisch textiel en zelfs in medicatie.”

Forever chemicals

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn een groep van meer dan 4700, door de mens gemaakte, chemische stoffen. PFAS worden gebruikt in onder meer voedselverpakkingen, kleding, cosmetica en medische hulpmiddelen. “Door PFAS worden producten vet-, vuil- en waterafstotend”, zegt Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif. “PFAS kunnen niet of pas na honderden jaren worden afgebroken. Daarom worden ze ‘forever chemicals’ genoemd.” Nederland werkt samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden aan een Europees restrictievoorstel dat in januari 2023 wordt ingediend. Den Boer: “Wij willen dat dit voorstel uitmondt in een verbod op de productie en het gebruik van PFAS, met zo min mogelijk uitzonderingen.”


LINKS:

Link (alleen voor leden) naar het artikel

Meest recente berichten

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif