Internationaal onderzoek toont aan: volop PFAS in outdoor kinderkleding


Water- en vuilafstotende jassen en andere outdoor kledingstukken bevatten vaak het zeer schadelijke PFAS. Dat blijkt uit een omvangrijke studie in 13 landen in Azië, Afrika, Europa en Noord-Amerika. Het gaat in de meeste onderzochte gevallen om kinderkleding. Ook in Nederland werd na onderzoek door Stichting Tegengif PFAS aangetroffen in een kinderregenjas.

Het onderzoek ‘Toxics in Our Clothing -Chemicals in Jackets and Clothing from 13 Countries’ werd uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Tsjechië, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Servië, Montenegro, Kenia, Bangladesh, India, Sri Lanka, Thailand en de Verenigde Staten. In totaal werden 72 kledingstukken getest op de aanwezigheid van PFAS: 56 jassen en 16 andere kledingstukken zoals T-shirts, zwempakken, broeken en hijabs. In circa 65% van de kledingstukken bleek PFAS te zitten. “De PFAS-stof PFOA werd het meest aangetroffen: in maar liefst 17 jassen”, zegt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif. “Dat is opmerkelijk, want PFOA is sinds 2020 wereldwijd verboden, omdat de stof zeer toxisch is.”

Gezondheidsrisico’s voor kinderen

PFAS zijn een groep van meer dan 10.000 chemicaliën. Ze worden ‘forever chemicals’ genoemd omdat ze niet of nauwelijks worden afgebroken in het milieu. Tegengif vindt het verontrustend dat ook kinderkleding PFAS bevat, vanwege de risico’s voor de gezondheid. Den Boer: “PFAS kunnen het immuunsysteem van kinderen aantasten waardoor vaccinaties minder werkzaam zijn, zo oordeelde de Europese voedselwaakhond EFSA al in 2020.”

In Nederland zijn vier kinderregenjassen getest. De jas van Scotch & Soda bevatte PFAS. “De hoeveelheid die werd aangetroffen zit weliswaar onder de wettelijke norm, maar wij vinden dat PFAS gewoon niet in kinderkleding thuishoort.”

Verbod op PFAS

Tegengif en honderden internationale maatschappelijke organisaties zetten zich in voor een mondiaal verbod op alle PFAS. “De textielindustrie is één van de sectoren waar de meeste PFAS worden gebruikt. Door te stoppen met het gebruik van PFAS, kan de textielindustrie dus een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de PFAS-vervuiling.”

Het onderzoek laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om kleding waterbestendig en vuilafstotend te maken zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. 21 jassen, onder meer van gerenommeerde merken zoals North Face en Black Diamond, bevatten geen PFAS. “In Nederland vonden we in kinderregenjassen van Protest, Tribord (Decathlon) en Colombia ook geen PFAS. De alternatieven zijn dus voorhanden. Laten we er daarom voor zorgen dat er straks een gifvrije generatie kan opgroeien.”


LINKS:

Lees het rapport “Toxics in Our Clothing” (PDF 4Mb)

Meest recente berichten

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif