Verboden kankerverwekkende PFAS-soort aangetroffen bij alle deelnemers
Over ons onderzoek
Op uitnodiging van Tegengif hebben uit elke provincie mensen hun bloed laten testen op de aanwezigheid van PFAS. Het is de eerste keer dat een landelijk PFAS-bloedonderzoek is gedaan. Bij alle dertien deelnemers zijn PFAS aangetroffen, waaronder de inmiddels verboden kankerverwekkende stof PFOA. Met deze kleinschalige, signalerende studie willen we laten zien dat PFAS een probleem zijn van ons allemaal en niet alleen van de mensen die rondom Chemours en 3M wonen. We willen hiermee de bewustwording over de alomtegenwoordigheid van PFAS vergroten en de politiek aanzetten tot actie. En wil je politici laten weten dat jij een gifvrij Europa wilt? Teken dan de petitie van WeMove Europe.
Wat zijn PFAS
Poly- en perfluoralkylstoffen, beter bekend onder hun verzamelnaam PFAS, zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Van nature komen ze niet voor in het milieu. PFAS hebben eigenschappen die heel aantrekkelijk zijn. Ze zijn water-, vet- en vuilafstotend, kunnen tegen hoge temperaturen en zijn goed tegen andere chemicaliën bestand. Ze worden dan ook op grote schaal toegepast in allerlei producten zoals voedselverpakkingen, impregneermiddelen, antiaanbaklagen van pannen, meubels, regenkleding, smartphones en zonnepanelen.
Waarom zijn PFAS schadelijk?
PFAS zijn extreem slecht afbreekbaar; sommige PFAS worden zelfs helemaal niet afgebroken. Daarom worden ze ook wel de forever chemicals genoemd. Bepaalde soorten PFAS hopen zich op in ons lichaam, in dieren en in planten, verspreiden zich makkelijk en snel in het milieu en zijn al bij lage concentraties giftig.
Veel PFAS zijn op de markt gebracht zonder uitgebreid onderzoek naar de veiligheid voor mens en milieu. Van de PFAS die wel grondig zijn onderzocht, baren de gezondheidseffecten zorgen. Het gaat om effecten op het immuunsysteem, op het cholesterolgehalte in het bloed en op de lever. En om nier- en zaadbalkanker.
Naar de politiek!
Door productie, gebruik en afval worden wij en onze leefomgeving aan PFAS blootgesteld. Het RIVM is er duidelijk over: mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen. Dat gebeurt vooral via voedsel en drinkwater. Een verbod op lozing en productie van alle PFAS is nodig om verdere gezondheidsschade te voorkomen. Momenteel is zo’n Europees verbod op PFAS in de maak. Helaas lobbyen bedrijven die PFAS produceren en gebruiken voor allerlei uitzonderingen. Wij vinden dat de Nederlandse regering zich hard moet maken voor een zo ambitieus mogelijk PFAS-verbod met zo min mogelijk uitzonderingen. Wij willen ook dat de uitstoot van PFAS in Nederland op korte termijn tot nul wordt gereduceerd en dat er een nationaal biomonitoringsprogramma komt.