Borstvoeding omwonenden Chemours in Dordrecht bevat hoge concentraties PFAS
In de borstvoeding van moeders die in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht wonen, zijn hoge concentraties van de chemische stof PFAS aangetroffen. De vrouwen lieten hun borstvoeding onderzoeken na een oproep van Tegengif. Het tv-programma Zembla publiceert maandag 5 september 2022 de resultaten van dit onderzoek, die volgens Annelies den Boer van Tegengif “ronduit schokkend” zijn.
Aan het onderzoek deden 10 vrouwen uit de omgeving van Dordrecht mee. Hun borstvoedingsmonsters werden geanalyseerd door professor Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De PFAS-concentraties die werden aangetroffen in de borstvoeding waren gemiddeld tien keer hoger dan de gezondheidskundige grenswaarde van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).
De onderzoeksresultaten baren ook ons grote zorgen. “PFAS kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid van moeder en kind”, vertelt Annelies den Boer. “Zo kan blootstelling aan PFAS negatieve gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling en het zenuwstelsel en reageren kinderen minder goed op vaccinaties.”
PFAS zitten in ons allemaal
Blootstelling aan PFAS is helaas niet alleen een probleem voor mensen die in de omgeving van een PFAS-fabriek zoals Chemours wonen. Studies in heel Europa laten zien dat deze zogeheten ‘forever chemicals’ alomtegenwoordig zijn in ons lichaam; in bloed, vruchtwater en borstvoeding. Omdat PFAS door de placenta heen kunnen komen, worden kinderen al voor de geboorte blootgesteld aan PFAS. Na de geboorte kunnen ze via borstvoeding PFAS binnenkrijgen. Voor volwassenen is voeding de belangrijkste blootstellingsbron. PFAS worden aangetroffen in vis, eieren, groenten en fruit.
Totaalverbod enige oplossing
Het is dus onmogelijk om geen PFAS binnen te krijgen. Volgens Tegengif is de enige effectieve oplossing daarom een totaalverbod op PFAS. De Nederlandse overheid werkt samen met Denemarken, Zweden, Noorwegen en Duitsland aan een voorstel voor zo’n universeel verbod, dat begin volgend jaar klaar moet zijn. “Wij hopen op een ambitieus voorstel zonder uitzonderingen, waarin de gezondheid van burgers voorop staat.”
- Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek naar PFAS in borstvoeding van Zembla
Overig PFAS nieuws
- Tips waarmee je de blootstelling aan PFAS kunt verminderen
- Tegengif deed eerder onderzoek naar PFAS in voedselverpakkingsmaterialen. De link naar het rapport vind je hier