Tegengif doet onderzoek naar schadelijke chemicaliën die via alledaagse producten in ons lichaam terechtkomen. Met de onderzoeksresultaten maken we het publiek bewust van hun dagelijkse blootstelling aan problematische chemicaliën. Samen met onze partners in Nederland en de EU pleiten we voor betere wet- en regelgeving.

Aanleiding

De productie van chemische stoffen is de afgelopen decennia exponentieel toegenomen. Deze groei hangt samen met de toegenomen productie van pesticiden, plastics en consumentenartikelen. Via voeding, drinkwater, huidcontact en inademing komen deze stoffen in ons lichaam. Kinderen worden al voor hun geboorte blootgesteld aan schadelijke chemische stoffen. De Universiteit Utrecht vond in vruchtwater chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van plastics, bestrijdingsmiddelen en cosmetica. Gezondheidsorganisaties zoals de WHO en de mondiale koepelorganisatie van gynaecologen (FIGO) waarschuwen al jaren voor de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan schadelijke chemische stoffen.

Toch krijgt dit onderwerp nog weinig aandacht van het grote publiek en de politiek. Tegengif wil hier met onderzoek en beleidsbeïnvloeding verandering in brengen.

Onze publicaties

What's that smell - parfumfles

What’s that smell? Problematic chemicals in perfume

Publicatiedatum: 16 december 2021

Parfums die in Nederland, België en Denemarken veel worden verkocht, zitten vol schadelijke chemische stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Tegengif in samenwerking met de Deense consumentenbond en de Belgische organisatie Kom op tegen Kanker. In het rapport signaleren de organisaties dat de huidige regelgeving ontoereikend is om consumenten te beschermen tegen blootstelling aan schadelijke chemische stoffen via parfums en andere geparfumeerde verzorgingsproducten. 

Lees verder

Under the label: the story behind chemicals in cosmetics

Publicatiedatum: 21 juli 2021

Persoonlijke verzorgingsproducten kunnen schadelijke hormoonverstorende stoffen (EDCs) bevatten. Het is voor consumenten niet gemakkelijk om deze stoffen op het etiket te herkennen. De publicatie van de Health and Environment Alliance (HEAL) en Stichting Tegengif, vertelt het verhaal achter chemicaliën in cosmetica.

Lees verder

Nieuw rapport Tegengif en internationale milieuorganisaties: Throwaway Packaging, Forever ChemicalsThrowaway packaging, forever chemicals

Publicatiedatum: 20 mei 2021

Wegwerpvoedselverpakkingen die in Europa op grote schaal worden gebruikt, zitten vol PFAS. Zelfs verpakkingen die als biologisch afbreekbaar worden bestempeld. Dat blijkt uit het rapport ‘Throwaway packaging, forever chemicals’ van Stichting Tegengif en 7 andere Europese consumenten- en milieuorganisaties dat vandaag wordt gepubliceerd. Vanwege de langdurige milieu- en gezondheidsschade pleiten zij voor een verbod op het gebruik van PFAS in verpakkingsmaterialen voor voedsel.

Lees verder

Niet zo mooi

Publicatiedatum: 9 november 2020

Stichting Tegengif onderzocht meer dan honderd populaire verzorgingsproducten die Nederlanders dagelijks gebruiken, zoals handzeep, deodorant en lippenbalsems. In de verzorgingsproducten werden twaalf verschillende stoffen gevonden die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. 60 procent van de producten bevatte één of meer van deze chemische stoffen.

Lees verder

Tegengif op de Britse televisiePlastic the Unseen Truth

Publicatiedatum: 25 oktober 2019

Tegengif onderzocht de urine van Guardian journaliste Lucy Siegle op aanwezigheid van plastic additieven. De resultaten werden uitgezonden op de Britse televisie.

Lees meer

Duurzame influencers vol plastic

Publicatiedatum : 11 november 2018

Op 9 november presenteerde Stichting Tegengif de resultaten van onderzoek naar 24 schadelijke chemische stoffen die in alledaagse producten voorkomen. Aan dit onderzoek deden 14 duurzame influencers mee. Zij droegen hiervoor een week een polsbandje en leverden eenmalig hun urine in. Ruim 90% van de geteste plastic additieven zoals weekmakers, hardmakers en vlamvertragers werden bij alle deelnemers aangetroffen.

Lees meer

Instagram Facebook
© 2024 Tegengif