Hoe kan ik mijn blootstelling aan PFAS verminderen?
Omdat je vooral via voedsel en drinkwater PFAS binnenkrijgt, is het een bijna onmogelijke opgave om je blootstelling te beperken. Vandaar dat Tegengif ervoor pleit het probleem bij de bron aan te pakken via een totaalverbod op PFAS. Wat ons betreft ligt de bal bij de overheid om ons, en de generaties na ons, tegen de schadelijke gevolgen van PFAS te beschermen. Om je blootstelling te verminderen, kun je wel enkele praktische stappen zetten.
1. Volg de geldende adviezen
Volg de adviezen die gelden voor jouw regio en/of persoonlijke situatie. Je vindt deze op de website van het RIVM, het Voedingscentrum, jouw GGD en www.veiligzwemwater.nl/pfas. Zie ook de Veelgestelde vragen op deze site.
2. Eet gevarieerd
Eet gevarieerd om te voorkomen dat je veel PFAS binnenkrijgt en kies voor biologisch.
3. Check je drinkwater
Op sommige plekken in Nederland bevat drinkwater meer PFAS dan op andere plekken. Zoek uit wat de concentratie PFAS in jouw drinkwater is via (de site van) je waterleverancier en spreek hen erop aan als de waarden (te) hoog zijn. Het RIVM vindt het verantwoord om kraanwater te blijven drinken.
4. Maak je huis schoon
Binnenshuis kun je via huisstof en consumentenproducten met PFAS in aanraking komen. Ventileer je huis en maak het regelmatig schoon.
5. Niet impregneren
Spuit je schoenen niet in met impregneerspray en koop meubels die niet geïmpregneerd zijn.
6. Koop PFAS-vrij
Koop PFAS-vrije producten (kleding, pannen, cosmetica, etc.) en doe navraag bij leveranciers. Daarmee help je een markt voor producten zonder PFAS te creëren. Op Instagram delen wij regelmatig producttips.
Algemene tips om minder schadelijke chemicaliën binnen te krijgen
Behalve PFAS krijgen we elke dag ook andere problematische chemicaliën binnen, zoals bepaalde weekmakers en vlamvertragers. Wil jij minder schadelijke chemische stoffen in je lijf? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips & tricks kom je al een stuk verder.
1. Geen plastic
Wees terughoudend met het gebruik van plastic, zeker als het in aanraking komt met eten en drinken. Kies liever voor roestvrij staal of glas.
2. Kies voor eco
Verdiep je in de ingrediënten van verzorgingsproducten. Met producten met een ecolabel loop je minder risico op blootstelling aan schadelijke stoffen. Voorbeelden zijn het EU Ecolabel, Nordic Swan Ecolabel, COSMOS en NATRUE.
3. Maak je huis schoon
Grote kans dat er schadelijke chemicaliën in je huisstof zitten. Dat komt doordat de spullen in je huis langzaam slijten. Door regelmatig stofzuigen, moppen en ventileren kun je je blootstelling verminderen. Gebruik schoonmaakproducten met een ecolabel.
4. Was je handen
Het klinkt simplistisch maar het is echt waar: door je handen te wassen kun je schadelijke stoffen deels kwijtraken.
5. Wees kritisch bij de aankoop van nieuwe spullen
Maak bewuste keuzes als je iets aanschaft voor in huis: een waterkoker, meubels of een vloer bijvoorbeeld. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke, onbewerkte producten. Op Instagram delen wij regelmatig tips.